Historie

 

2024

Na een jaar van afwezigheid keert de Kerstloop Dronten terug met een vernieuwde opzet. Met nieuwe commissieleden en de steun van serviceclub Tafelronde 168 wordt de loop opnieuw georganiseerd. Starke Re-integratie & Personeelsdiensten treedt aan als nieuwe hoofdsponsor, wat verdere groei en ontwikkeling van de Kerstloop de komende drie jaar mogelijk maakt.

2017

In dit jaar werd de kerstloop voor het eerst op zondag georganiseerd. Blijkbaar gaf dit de atleten inspiratie want het bijna 20 jaar oude wedstrijdrecord bij de vrouwen op naam van Irma Heeren werd door Naom Jebet verbeterd naar 1:09:01!

2013

Op 21 december vond de 25 editie van de Kerstloop plaats. Bij deze jubileumeditie werd een deelnemersaantal gehaald van maar liefst 2300 lopers. Deze aflevering stond ook in het teken van het afscheid van Rien de Kwaadsteniet en Adriaan Sparreboom, zij waren vanaf de eerste aflevering betrokken bij de organisatie van de Kerstloop.

2011

De Kerstloop-editie van 2011 kenmerkte zich weer als "groene"Kerstloop met een record aantal deelnemers: 1749! Er werd voor het eerst gebruik gemaakt van de zg. B-Tag van Chrono Track, dat is een chip die in het startnummer verwerkt is en daardoor voor de organisatie een enorme tijdsbesparing betekent. Verder verliep de Kerstloop vlekkeloos en er deden maar liefst 250 kinderen mee aan de 1K Runaway.

2009

De aflevering van 2009 gaat de geschiedenis in als de koudste Kerstloop tot nu toe. Waar de donderdag voorafgaand aan de wedstrijd een heuse sneeuwstorm woedde met op sommige plaatsen meer dan een meter sneeuw, ging de organisatie, in samenwerking met de gemeente Dronten, op vrijdag met man en macht aan het werk om de route sneeuwvrij te maken. Sommige delen werden 4 maal gestrooid en geschoven. Nog was het voor de kerstloopcommissie niet goed genoeg, daarom werd op vrijdagmiddag nog een shovel met een rolbezem ingezet om de laatste resten weg te vegen. Het parcours lag er keurig bij.

 

Vrijdagnacht vroor het meer dan 10 graden, maar gelukkig viel er ditmaal geen sneeuw. Zaterdagmorgen gingen tientallen vrijwilligers in de kou op weg om het parcours op te bouwen. 's Middags om 13.00 uur stonden bij min 7 graden, 1300(!) atleten aan de start van deze koudste Kerstloop ooit. Talloze evenementen werden die dag in Nederland afgelast maar de Kerstloop ging door!

 

Ondanks de zware omstandigheden werd goed gepresteerd. El Qady won voor de 2 maal in Dronten. Opzienbarend was de prestatie Nederlands kampioene Ilse Pol, zij won bij de dames in een geweldige tijd van 1.13.10 en verbeterde daarmee haar persoonlijke record op de halve marathon. De organisatie kreeg tal van complimenten voor het vlekkeloze verloop, Weer sneeuw in 2010!

 

Dacht de organisatie van de Houtwijk Kerstloop in 2009: "Erger kan het niet" Zij kwam bedrogen uit! Op vrijdagmiddag 17 december 2010, een dag voor de Kerstloop dus, moest Adriaan Sparreboom naar Haarlem om de T-shirts voor de
herinnering op te halen. Even voorbij Amsterdam begon het te sneeuwen en dat werd steeds erger. Op de terugweg naar Dronten was het maar goed dat er winterbanden op zijn auto lagen want anders was hij onderweg gestrand in de hopen sneeuw die op de weg lagen.

 

Het sneeuwen ging in de avond door en koortsachtig overleg volgde met de gemeente en strooidienst. Besloten werd dat zaterdagmorgen 07.00 uur gekeken zou worden of de Kerstloop door kon gaan. Wel werden alvast 2 shovels met rolbezem besteld bij van Werven in Oldebroek. De volgende morgen was het sneeuwen gestopt maar lag er een laag van 20 cm op de wegen. De gemeente begon met schuiven en strooien en de bezems deden hun werk. Ook werd er voor de fietspaden een quad met sneeuwschuif ingezet. Doordat het 10 graden vroor werkte het zout echter niet optimaal. Het strooien en vegen ging door tot de start van de Kerstloop, er was zelfs iemand met een gasbrander een bocht aan het ontdooien.

 

De organisatie van de Kerstloop was dan ook opgelucht toen om 13.00 uur het startschot klonk en de 1400 lopers bij min 10! graden van start gingen. De Kerstloop was die gedenkwaardige 18e december 2010 het enige buiten-sportevenement in Nederland wat doorging , verder was alles afgelast! Het slechte weer had ook zijn keerzijde: Doordat Schiphol gesloten was voor alle luchtverkeer was het deelnemersveld behoorlijk uitgedund: atleten,die mee zouden doen aan de Kerstloop, stonden vast op de luchthavens van Dublin, Barcelona en Casablanca. Toch keek Dronten terug op een mooie dag met vele sfeervolle beelden van lopers in een besneeuwd landschap.

2007

In 2007 staat voor het eerst de 1KRunaway op het programma, een hardloopwedstrijd voor jeugd t/m 13jaar. Deze loop over exact 1 km wordt georganiseerd in samenwerking met de Atletiekunie en omvat een competitie die uiteindelijk leidt tot een landelijke finale.

 

De jaren daarna wordt de halve marathon bij de mannen beheerst door Noord-Afrikaanse atleten, waaronder Najim el Qady, hij won in 2008 en 2009.

2006

In 2006 wint Jeroen van Damme voor de 5e maal de Kerstloop, vanaf dat jaar krijgt hij de titel "Mister Dronten" Door een langslepende blessure moet deze sympathieke atleet de jaren daarna verstek laten gaan, maar in 2011 verscheen Jeroen weer aan de start.

 

In 2007 verdwijnt het snelwandelen van het programma omdat er te weinig deelnemers zijn.

2004

in 2004 werd weer een mijlpaal bereikt voor de organisatie want voor het eerst werd het recordaantal deelnemers van meer dan 1000!! lopers gehaald. In datzelfde jaar wordt snelwandelen toegevoegd aan het programma.
De snelwandelaars lopen een officiële wedstrijd over 10 km met jury en alles wat daarbij hoort. Dat leidt soms tot komische taferelen, er zijn namelijk hardlopers die er "moeite" mee hebben te worden ingehaald door een snelwandelaar. De snelste atleten leggen de 10 km af binnen de 50 minuten!

2002

Vanaf 2002 maakt de organisatie ook gebruik van de championchip die inmiddels een uitstekende staat van dienst heeft en de mogelijkheid geeft om, in tegenstelling tot handmatig klokken, alle deelnemers van een juiste tijd te voorzien op de door hen gelopen afstand.

1998

Ook gedenkwaardig was de wedstrijd bij de vrouwen in 1998. Irma Heeren liep lange tijd onder het Nederlands record van Carla Beurskens en kwam uiteindelijk uit op een tijd van 1.10.44. Dit wedstrijdrecord staat nog steeds op haar naam.

 

Het aantal deelnemers groeide in de loop der jaren steeds verder en werd te groot voor de accommodatie van Flevo Delta, gelukkig kreeg in 1998 de organisatie de beschikking over het Almere college en hiermee werden alle ruimteproblemen in 1 keer opgelost.

 

De bekendste winnaar van de kerstloop is Jeroen van Damme, hij won al 4 maal .

 

Het parcours is in de loop der jaren diverse keren gewijzigd van rondjes om de sportvelden, over de Knip, door de landmaten tot het huidige met 2 grote ronden van 10 km langs de Golfresidentie en over de Hamlaan. Op deze ronde kan de organisatie grote aantallen lopers laten meedoen zonder dat er problemen ontstaan met "dubbelen" van langzamere lopers.

 

Eenmaal kwam de organisatie bijna in de problemen, het vroor namelijk zo hard dat de ijsbaan open ging en deze was niet bereikbaar omdat de West was afgesloten voor alle verkeer. In allerijl werd met medewerking van de politie
een toegangsweg gemaakt via de landmaten zodat de ijsbaan toch bereikbaar was. Tegenwoordig is de helft van de West afgesloten zodat de ijsbaan altijd bereikbaar is.

1997

In 1997 vond de inschrijving plaats in een tent op het terrein van Flevo Delta. Het vroor 4 graden en de tent werd met heteluchtkanonnen op temperatuur gehouden. Zondagnacht na de kerstloop vroor het 10 graden en 's morgens moest de grond eerst met warm water ontdooid worden om de haringen eruit te halen.

1994

Een doorbraak op dit gebied was 1994 toen de organisatie er in slaagde Tonnie Dirks, Bert van Vlaanderen en Getanae Tessema aan de start te krijgen. Het werd landelijk misschien wel de mooiste en spannendste wedstrijd van dat jaar, die door Tonnie Dirks in de eindsprint gewonnen werd in 1.03.09 uur. Dit was een parcoursrecord en bleef staan tot 2000. Tonnie zou later zeggen dat de halve marathon in Dronten een van de beste wedstrijden uit zijn carrière was!

1992

In 1992 werd Houtwijk Dronten B.V. hoofdsponsor en veranderde ook de naam, vanaf toen heette de Kerstloop HOUTWIJK KERSTLOOP. Doordat de organisatie hierdoor over meer financiële middelen kon beschikken kon het evenement blijven groeien en ontstond de mogelijkheid landelijk bekende atleten uit te nodigen.

1991

In 1991 deed Burgemeester Dekker mee aan de kerstloop, vlak voor de start ontfutselde "speaker" dhr Borgmeijer de burgemeester de belofte dat degene die het parcoursrecord zou verbeteren Fl 100.- zou krijgen. Deze bonus was voor Kees Kraaijeveld die zowel in 1991 als in 1992 wist te winnen. Vanaf dat jaar ontvangt de kerstloop financiële steun van de gemeente Dronten.

1989

De eerste Kerstloop vond plaats op de laatste zaterdag voor kerst in 1989. Het parcours liep over het fietspad van de West richting de rotonde en daarna rechtsaf langs het kanaal terug, achter sporthal het Dok langs via een keerlus terug naar de finish voor het Almere college. Er werden 7 ronden van 3 km gelopen. De winnaar was Hans ter Heerdt in 1.17.30 uur. Er waren 140 deelnemers die als herinnering een banketstaaf kregen die speciaal met logo voor de kerstloop was gebakken. De daaropvolgende jaren werd de Kerstloop langzaam steeds groter.